Tietoliikenneasentajan työ on monipuolista
Tietoliikenneasentajan työ sisältää tietoliikenneverkkojen rakentamista sekä tietoliikennelaitteiden ja -järjestelmien asentamista ja ylläpitoa erilaisissa ympäristöissä. Lisäksi tehtäviin kuuluu vianmääritys- ja kunnossapitotöitä. Tietoliikenneasentajana pääset työskentelemään vaihtelevissa työkohteissa ja monenlaisten teknologioiden parissa, joita ovat muun muassa:
- valokuituverkot
- KTV-verkot eli kaapelitelevisioverkot
- mobiiliverkot
- datarunkoverkot
- liittymien ja siirtolaitteiden asennus, ylläpito ja viankorjaus
Tietoliikenneasentajan koulutus ja osaamisvaatimukset
Tietoliikenneasentajaksi voi kouluttautua toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suorittamalla soveltuvan tietoliikennealan tutkinnon kuten tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Myös sähkö- ja automaatioala antavat hyvän pohjan soveltuvalla työkokemuksella täydennettynä.
Motivaatio itsensä kehittämiseen ja halu oppia kuuluu työnkuvaan niin uuden teknologian kuin turvallisten työtapojen kannalta. Alalla on useita lakisääteisiä pätevyyskorttikoulutuksia, mm. työturvallisuuskortti, tulityökortti, sähkötyöturvallisuuskortti, ensiapukortteja ja tieturvakortteja, joihin liittyviä koulutuksia järjestetään säännöllisesti. Koulutuksista vastaavat Voimatelin lisäksi valikoidut koulutuskumppanit.
Tietoliikenneasentajan työssä tarvitaan teknistä osaamista, huolellisuutta, tiimityötaitoja sekä asiakaslähtöistä ja vastuullista asennetta. Työympäristö vaihtelee ja saattaa edellyttää työskentelyä katolla, pylväässä, mastossa tai nostokorissa, joten hyvä peruskunto on tarpeen. Tehtävässä toimiminen edellyttää myös viranomaisen tekemän turvallisuusselvityksen läpäisyn (Tursel/ Rikosrekisteri).
Työhön kuuluu itsenäisesti huolehdittavia osuuksia sekä tiivistä yhteydenpitoa niin oman tiimin ja muun organisaation kesken kuin myös asiakkaiden, loppukäyttäjien, kiinteistönomistajien, maanomistajien ja aliurakoitsijoiden kanssa. Aktiivinen ja sujuva yhteistyö on kaiken tekemisemme lähtökohta.
Tietoliikenneasentajalta odotetaan mahdollisuutta joustaa työajoissa, matkustusvalmiutta ja B(E)-ajokorttia. Vastuunotto projektien kokonaisuuksista mahdollistaa työpäivien sisällön itsenäisen suunnittelun, ja työaikajoustot helpottavat työn sekä vapaa-ajan yhteensovittamista.