Hyppy kohti uusia ulottuvuuksia virtuaalitodellisuutta hyödyntäen
Virtuaalisesti huipulle! Kyllä, juuri näin. Voimatelillä voi kiivetä satametriseen mastoon turvallisesti jalat tukevasti maan kamaralla. Pilottiprojektimme virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä mastotyöhön perehdyttämisessä on edennyt suunnitellusti. Yhteistyössä kuopiolaisen 3D Talon kanssa toteutettu sovellus on viimeistelyitä vaille valmis, ja se saadaan käyttöön lokakuun loppuun mennessä.
Virtuaalitodellisuutta hyödyntävän sovelluksen tavoitteena on antaa käyttäjälle mahdollisimman realistinen kokemus turvallisesta mastotyöstä. Sovelluksessa käydään läpi mastoon kiipeämisen vaiheita sekä opastetaan tarvittavien turva- ja työvälineiden käyttöä. Käyttäjä kokee VR-lasien avulla aidosti tunteet ja liikkeet aivan kuin olisi itse kiipeämässä mastoon todellisessa tilanteessa. Sovellukseen on myös rakennettu toiminnallisia harjoitteita mm. mastoon kiipeämisosuudessa, jossa kiipeäminen tapahtuu omien käsien liikkeiden avulla.
– Haluamme jatkuvasti tutkia, mitä uutta kehittyvä tekniikka mahdollistaa ja kuinka voimme soveltaa uusia toimintamalleja liiketoiminnoissamme. Tämä sovellus on yksi edistysaskel kehitystyössämme ja yksi työkalu lisää monipuoliseen työkalupakkiimme, toteaa Voimatelin kehityspäällikkö Pasi Ryhänen.
Virtuaalitodellisuutta tullaan hyödyntämään osana rekrytointi- ja perehdytysprosesseja sekä työturvallisuusperehdytystä- ja koulutusta.
– Syksyn aikana meillä on käynnistymässä yhteistyökumppanimme Taitotalon kanssa uusi rekrytointikoulutusohjelma, jossa koulutetaan Voimatelille uusia mobiiliasentajia. Etsimme henkilöitä, joilla ei ole aiempaa kokemusta mastotyöstä. Koulutus antaa opiskelijoille perustiedot mobiilitekniikasta ja valmiudet turvalliseen mastossa työskentelyyn. Tulemme hyödyntämään virtuaalitodellisuutta esimerkiksi soveltuvuusarvioinnissa korkealla työskentelyyn, Ryhänen mainitsee.
– Sovelluksen käytön yhtenä tärkeänä näkökulmana on työturvallisuus. Sen avulla voidaan uudella tavalla harjoitella ja kerrata mastotyöhön liittyviä yleisiä turvallisuusvaatimuksia, Voimatelin työsuojelupäällikkö Anni Karhunen painottaa.
Yhteistyö – se on kaiken A ja O. Projektia on tehty laaja-alaisesti kenttäväen, kehitysosaston, HR:n ja työturvallisuuden kanssa. Taustalla on paljon osaamista.
– Kuvauspäivä oli erilainen työpäivä, sellainen ”once in a lifetime” -kokemus. Vähän piti päätä pyöritellä ja katsella maisemia kuvauksellisista syistä, vaikka ei normaalisti mastoon kiivetessä jäädä turhia pyörimään vaan tehdään homma pois alta, sovellukseen tarvittavan materiaalin kuvauksessa avustanut tietoliikenneasentaja Sami Ronkainen kuvailee.
– Kyllä tämä varmasti uudelle mobiilitöihin aikovalle antaa ensivaikutelman työstä. Jos ensimmäinen reaktio puiden latvojen korkeudella on huuto, niin kannattaa vielä harkita alalle ryhtymistä. Henkilöllä, joka pääsee sovelluksessa loppuun asti, on varmastikin potentiaalinen alalle ja suoritus antaa esimiehille hyvän taustatiedon valintaprosessiin, Sami jatkaa.
Sovellusta on testattu jo sisäisesti. Käyttäjän näkymä pystytään peilaamaan mobiilipäätelaitteeseen tai chromecastin kautta isolle näytölle. Ohjaaja näkee, mitä käyttäjä katsoo ja tekee sekä tarvittaessa pystyy neuvomaan. Käyttäjän eleet ja ilmeet kertovat, miten käyttäjä reagoi virtuaalitodellisuudessa tapahtuviin asioihin.
– Sovellus vaikutti minusta todelliselta ja oikea kuva työstä välittyy, kertoo mobiiliasentajan töitä Voimatelillä itsekin tehnyt tiimipäällikkö Petteri Pitkänen. Tulen käyttämään tätä jatkossa apuna työhaastattelussa. Pääsääntöisesti uusilla työnhakijoilla, jotka hakevat alalle, ei ole käsitystä mitä työ on. Se, että voimme sovelluksen avulla näyttää työn olosuhteita, on iso etu.
– Mastoon kiipeäminen virtuaalisesti oli todella mielenkiintoinen ja innostava kokemus. Mastossa maisemia ihailtaessa korkeus ja näkymä tuntuivat hyvin todelliselta. Näen virtuaalitodellisuudessa paljon monipuolista potentiaalia ja erityisesti toivon, että voimme sen avulla tuoda uudenlaista ja mielenkiintoisempaa näkökulmaa työturvallisuudenkin kehittämiseen, Karhunen mainitsee.
Tämä on ensimmäinen sovellus, joka toteutettiin meillä virtuaalitodellisuuden avulla, mutta ei varmastikaan viimeinen – uusia ideoita on jo työn alla.