Siirry sisältöön

Voimatel-konsernin puolivuosikatsaus 1.1-30.6.2024

Voimatel-konsernin puolivuosikatsaus on julkaistu osana KPY-konsernin puolivuosikatsausta 2024.

Katsauskaudella toteutuneen Voimatelin sähköverkkoliiketoiminnan kaupan myötä Voimatel uudisti strategiansa. Yhtiö tulee keskittymään tietoverkkoliiketoimintaan, joka on ollut yhtiölle kannattavaa jo pitkään. Voimatelin tuloskuntoa heikentää sähköverkkoliiketoiminnan heikko tulos ennen liiketoiminnan siirtymistä uudelle omistajalle.

”Odotamme uuden strategian parantavan yhtiön kannattavuutta sekä mahdollistavan kasvua. Näemme, että Voimatelilla on keskeinen rooli yhtenä toimialan merkittävimmistä toimijoista turvata ja kehittää yhteiskunnan kriittistä digitaalista infrastruktuuria. Sitoudumme yhtiön kehittämiseen keskeisenä osana Momentum-portfoliotamme.”, kertoo Voimatelin hallituksen puheenjohtaja Anssi Lehikoinen KPY-konsernin puolivuosikatsauksen yhteydessä.

Voimatel

  • Liikevaihto oli 46,9 (55,9) miljoonaa euroa
  • Käyttökate oli -1,3 (-0,9) miljoonaa euroa
  • Liiketulos oli -2,4 (-2,5) miljoonaa euroa

Voimatel-konsernin liiketulos oli -2,4 (-2,5) miljoonaa euroa. Katsauskauden liiketulosta heikentää sähköverkkoliiketoiminnan heikko tulos ennen liiketoiminnan siirtymistä uudelle omistajalle. Sähköverkkoliiketoiminta siirtyi uudelle omistajalle 1.4.2024. Sähköverkkoliiketoiminnan vaikutus Voimatelin katsauskauden liiketulokseen oli -2,2 (-2,6) miljoonaa euroa. 

Voimatel keskittyy sähköverkkoliiketoiminnan myynnin jälkeen tietoverkkoliiketoimintaan. Tietoverkkojen liiketulos katsauskaudella toteutui odotusten mukaisesti ollen -0,5 (0,0) miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattaessa on huomioitava, että Voimatel-konsernin kulurakenne on suunniteltu tukemaan kahta pääliiketoiminta-aluetta, mutta toisella neljänneksellä se kohdistui yksinomaan tietoverkkoliiketoiminnalle. Optiwatti-liiketoiminnan liiketulos oli 0,2 (0,0) miljoonaa euroa. Voimatelin katsauskauden tai vertailukauden liiketulos ei sisällä oikaistavia yritysjärjestelyiden myyntivoittoja tai -tappioita, omaisuuden arvonalennuksia tai omaisuuden kertaluonteisia myyntivoittoja.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi 23.2.2024 verkonrakennus- ja infrapalveluyritys Elvera Oy:n ja sähkö- ja tietoverkkoyritys Voimatelin sopimuksen Voimatel Oy:n sähköliiketoimintaa koskevasta liiketoimintakaupasta. Kauppa vahvistettiin 28.3.2024. Voimatelin sähköliiketoiminta siirtyi Elveralle 1.4.2024.

Voimatel päivitti liiketoimintastrategiansa loppukeväällä 2024. Uuden strategian myötä yhtiö keskittyy kriittisen digitaalisen infrastruktuurin palvelutuotantoon ja laajentamaan rooliaan arvoketjussa. Voimatelilla on keskeinen rooli yhtenä alan merkittävimmistä toimijoista turvata ja kehittää yhteiskunnan kriittistä digitaalista infrastruktuuria.

Voimatelin uudessa strategiassa vastuullisuus on määritelty yhdeksi keskeiseksi painopistealueeksi. Vastuullisuustyö on yhtiössä hyvässä vauhdissa, parhaillaan yhtiö työstää CSRD-raportointivaatimusten mukaista tietojen keräämistä. 

Voimatel toimii tällä hetkellä kahdessa maassa, mutta strategiakaudella kasvu on mahdollista myös uusilla kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiö varautuu kasvuun ja työelämän muutoksiin kehittämällä johtamismallia ja yhtenäistämällä prosesseja.

Voimatel keskittyy liiketoiminnan ja sen sopimuskannan kannattavuuden vahvistamiseen strategisten kehityshankkeiden tukemana. Tietoverkkoliiketoiminnan tuloksen odotetaan olevan vuonna 2024 kannattava, kun yhtiö keskittyy kriittiseen digitaaliseen infrastruktuuriin strategiassaan. Alkuvuoden heikko sähköverkkoliiketoiminnan tulos kuitenkin vaikeuttaa konsernin koko vuoden tulostavoitteiden saavuttamista.

Digitaalisen infrastruktuurin markkina nähdään Voimatelin kannalta positiivisesti kehittyvänä markkinana. Kuituverkkorakentamisen odotetaan käyvän vilkkaana tulevat vuodet. 

”Uskomme, että esimerkiksi tekoäly, tietoturva ja viiveettömyys lisäävät positiivisia vaikutuksia infrarakentamiseen ja niiden ylläpitopalveluihin. Langattomiin verkoihin liittyvä teknologiakehitys lisää langattoman tiedonsiirron tarvetta eri asiakassegmenteissä teollisuudesta julkisiin tiloihin. ” kertoo Voimatelin toimitusjohtaja Mikko Heinonen. 

Osana strategian panostuksia Voimatel on vahvistanut johtoryhmäänsä kaupallisella johtajalla elokuussa 2024. Tehtävään valittu Antti Näykki vastaa Voimatelin kasvusta ja kaupallisista tavoitteista muuttuvassa toimintaympäristössä ja asiakastarpeiden mukaisesti. Voimatelin johtoryhmän muodostaa muutoksen jälkeen toimitusjohtaja Mikko Heinonen, liiketoimintajohtaja Jari Keskilohko, kaupallinen johtaja Antti Näykki ja talousjohtaja Soile Rissanen.

Laajempi katsaus Voimateliin ja yhtiön tunnuslukuihin on luettavissa osana KPY-konsernin puolivuosikatsausta www.kpy.fi.