Siirry sisältöön

Ympäristövastuu

Vastuullinen tulevaisuus vaatii tekoja. Ympäristövastuumme näkyy tietoon pohjautuvissa valinnoissa, joilla ohjaamme toimintaamme kohti pienempää hiilijalanjälkeä.

Wave pattern

Olennaisuusanalyysi

Voimatelin olennaisuusanalyysi 2024

Teimme vuoden keväällä 2024 EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaisen kaksoisolennaisuusanalyysin. Se antaa meille tärkeää tietoa siitä, mitkä ovat toimintamme olennaiset vaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuudet. Asiat, joihin meidän täytyy vastuullisuusmatkallamme keskittyä.

Kaksoisolennaisuusanalyysissä selvitimme vaikutusten olennaisuudet eli sen, millaisia vaikutuksia meidän toiminnallamme on ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Samalla tarkastelimme taloudellisia olennaisuuksia eli sitä, miten toimintaympäristössä ennakoidut riskit tai mahdollisuudet vaikuttavat taloudellisesti Voimatelin toimintaan.

Määritimme olennaisuudet yhteistyössä ulkopuolisen asiantuntijatahon kanssa. Olennaisuuksien määrittämiseksi kuulimme eri sidosryhmien edustajia ja analysoimme tilannetta sisäisissä workshopeissa.

Avaa graafi suurempana

Ilmastonmuutos ja oma henkilöstö olennaisimmat tekijät

Voimatelin kohdalla kaikista olennaisimmiksi asioiksi nousivat ilmastonmuutokseen ja omaan henkilöstöön liittyvät asiat. Pilaantuminen, biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit sekä resurssien käyttö ja kiertotalous olivat ympäristön kannalta olennaisia vaikutuksia, mutta niiden taloudellista vaikuttavuutta ei pidetty yhtä suurena.

  • Ilmastonmuutokseen vaikuttavissa asioissa toiminnassamme merkittävintä on, että tietoverkkojen rakentaminen ja ylläpito ympäri laajaa Suomea vaatii niin oman henkilöstön kuin alihankkijoiden matkustamista. Lisäksi Voimatelin käyttämien materiaalien valmistaminen ja kuljetus aiheuttavat kasvihuonepäästöjä.
  • Suurella osalla Voimatelin henkilöstöä työ on onnettomuusaltista ja siihen liittyy riskejä. Siksi työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvät käytänteet korostuvat. Lisäksi meidän täytyy kiinnittää huomiota sukupuolten väliseen palkkatasa-arvoon ja varmistaa koulutuksilla, että työntekijöiden osaaminen pysyy alan nopean kehityksen vaatimusten mukaisena.

Tämän kaksoisolennaisuusanalyysin perusteella Voimatel pyrkii ensisijaisesti vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä, sitoutumaan SBTi-tavoitteisiin ja löytämään tapoja sopeutua ilmastonmuutokseen. Samalla kiinnitämme huomioita entistä enemmän työterveys- ja työturvallisuuskäytäntöihin. Näin pyrimme sitouttamaan henkilöstöä ja lisäämään heidän hyvinvointiaan.

Syksyllä 2024 toteutettava hiilijalanjäljen laskenta ja hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtääviä toimenpiteitämme kuvaava siirtymäsuunnitelma ovat seuraavat askeleet vastuullisuusmatkallamme.